AIDS’le mücadelede önemli bir aşama kaydedildi. Amerikan ordusu ve Tayland hükümeti, dünyada şimdiye kadarki en büyük AIDS aşısı deneme çalışmasını gerçekleştirdi. Tayland’da 16 binden fazla gönüllünün katıldığı çalışmada, aşının ilk kez HIV virüsünün bulaşmasını belli oranda engellendiği gözlendi. Yeni aşının, hastalığa yakalanma riskini yüzde 31’den daha fazla oranda azalttığı belirtiliyor. Aşı denemesi, Tayland’da AIDS vakalarının yoğun olduğu bölgelerde yapıldı. Yaşları 18 ile 30 arasında değişen gönüllülerden yarısına söz konusu…
H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin dünya genelinde en az 3205 can aldığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bildirisinde, dünya çapında bildirilen yeni grip vakalarının ortalama yüzde 76.10’unun H1N1 virüsü kaynaklı olduğu belirtildi. Amerika kıtasındaki ölüm vakası sayısının 2467 olduğu, bu sayının Asya’da 527, Avrupa’da en az 125, Afrika’da 35, Orta Doğu’da 51 olduğu kaydedildi. Vaka sayısı ise 49 bini Avrupa’da olmak üzere 277 bin 607 olarak açıklandı.
Amerikalı bilim adamları, AIDS virüsüne karşı bir aşı geliştirmeye olanak sağlayabilecek 2 yeni güçlü antikor buldular. Çalışmalarını yarın yayınlanacak American Science dergisinde sunan araştırmacılar, bir aşı üretebilme yolunda yeni yaklaşımlar geliştirebilmek için bu iki antikoru şimdi AIDS hastalığına yol açan HIV (virüs) üzerinde deneyecekler.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkan Yardımcısı Fukuda, A/H1N1 virüsünün neden olduğu salgının henüz ilk safhada olduğunu açıklarken, WHO Sözcüsü Hartl da ‘Virüs dünyanın her köşesine yayılacak’ dedi. Resmi verilere göre virüs 160 ülkeye yayılırken, dünya genelinde salgından ölenlerin sayısı 700’e ulaştı. 263 ölümle hastalıktan en çok etkilenen ülke olan ABD, 195 milyon doz H1N1 aşısı aldı.
Birkaç ayda küresel çapta yüzlerce kişinin ölümüne, onbinlerce kişinin hastalanmasına, yüz milyonlarca…
Peru Sağlık Bakanı Oscar Urgate, 38 yaşındaki bir kadın ile 4 yaşındaki bir kız çocuğunun domuz gribinden öldüğünü belirtti.
Ülkede domuz gribi ilk kez can aldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre 125 ülkeye yayılan hastalık 89 bin 921 kişiye bulaştı, 382 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.
İngiltere’de, kışa doğru güçlenerek daha ölümcül olacağı tahmin edilen H1N1 virüsüne karşı bazı kişilerin “domuz gribi partileri” düzenleyerek, virüsü kapıp, bağışıklık kazanmaya çalıştıkları öne sürüldü. BBC’nin haberine göre, bazı kişiler, çok güçlenmeden virüsü kapabilmek ve bağışıklık kazanabilmek için domuz gribi hastalarıyla bir araya gelmeye çalışıyor.
İngiltere Tabipler Birliği Kamu Sağlığı Komitesi Başkanı Dr. Richard Jarvis ise bu tür davranışların devletin virüslerle mücadelesine darbe indireceği uyarısında bulundu.
İngiltere’de…
Amerikan sağlık yetkilileri, Kuzey Karolina eyaletinde son 6 hafta içerisinde, ilaca dirençli virüsle hastalanmış 4 vaka belirlendiğini açıkladı. Dünyada Nisan ayından beri bu türden 52 vaka belirlendi. Bunlardan 15’i ABD’de ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yetkilileri, ülkedeki tüm vakaların yalıtıldığını kaydetti. Tamiflu, virüse karşı kullanılan 2 ilaçtan biri.